Annons
MENY
Träning och hälsa har alltid varit en drivkraft i Leila Söderholms liv. Hon är tränare, kostrådgivare, föreläsare och coach för såväl privatpersoner som företag. Livet är härligt, men inte bara härligt. 2010 fick jag diagnosen tarmcancer vilket följdes av en lång kamp mot tillfrisknande som inte är slut än. Självklart kommer den upplevelsen att påverka vad jag skriver på bloggen och mina råd kring hur bättre hälsa och träning kan vara ett stöd även i svåra perioder.

Annons

Linssoppa nyttigt, billigt och gott!

9 januari 2016

Min favoriträtt är Linssoppa, det har varit det sen jag var liten och min Pappa gjorde en fantastiskt linssoppa till oss när vi var små.  Varje sommar äter vi det till lunch och då kokar vi en rejäl gryta som vi äter av i flera dagar.

Annons

Nu på vintern är det perfekt att komma in från kylan och äta en god varm och nyttig soppa. I januari vaknar vi oftast upp med några kilo mer än innan julen och en fullständigt tom plånbok. Då kan Linssoppa vara ett bra alternativ, billigt nyttigt och kalorisnålt men mättande.

Linser har en unik näringssammansättning, de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket håller dig mätt längre.  Linser innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten.

Linssoppa slätmixad! Perfekt om du vill variera din soppa och njuta av den med en klick grekisk Yogurt!

Den här soppan tar 10 minuter att göra och sen sköter den sig själv på spisen. Perfekt nyttig, god och väldigt billig mat. Läste någonstans att den kostar ca 4 kr per portion så det är kostnadseffektivt.

Ingredienser:

4 st Tärningar Grönsaksbuljong
½ tub tomatpuré
2-3 st citroner
2 st morötter
2 st potatisar
½ gul lök eller purjolök
2 liter vatten
2 dl röda linser
Salt och peppar efter egen smak.

Hacka morötter och potatis i enligt ditt tycke, till lagom bitar. Blanda vatten, buljong och tomatpuré i en kastrull. Häll i morötter och potatis, låt det sjuda i ca 10 min el tills grönsakerna har blivit mjuka. Häll i linserna och de pressade citronerna. Låt sjuda ca 10 minuter till.

Servera med nygräddat bröd och en klick grekisk Yogurt. Mina barn älskar vår Linssoppa men deras kompisar tycker den är lite för sur. Dra ner på citroner om du upplever att det är surt. Själv älskar jag citron. Vill du så kan du mixa soppan slät. Det är också väldigt gott med lite vitlök, sambal oelek eller cayenne peppar som krydda.

Jag äter min soppa i flera dagar, så låt dig inte skrämmas av mängden:).

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar