Annons
MENY
Träning och hälsa har alltid varit en drivkraft i Leila Söderholms liv. Hon är tränare, kostrådgivare, föreläsare och coach för såväl privatpersoner som företag. Livet är härligt, men inte bara härligt. 2010 fick jag diagnosen tarmcancer vilket följdes av en lång kamp mot tillfrisknande som inte är slut än. Självklart kommer den upplevelsen att påverka vad jag skriver på bloggen och mina råd kring hur bättre hälsa och träning kan vara ett stöd även i svåra perioder.

Annons

Stress!

22 maj 2014

20140522-064915.jpg

Vad händer i kroppen när stressen slår till ordentligt?
Kroppen vi har är en stenålderskropp som reagerar exakt likadant som den gjorde när en varg jagade dig och din familj. Alla resurser som krävs slås på innan du hinner blinka. Hjärnan förbereder dig för att slåss eller springa för livet.

Annons

Kroppens Reaktion:

*Pulsen ökar, blodtrycket höjs och andningen blir snabbare

*Stresshormoner sprids i blodet

*Matsmältningen stannar och salivavsöndringen minskar

*Nacken och axlarnas muskler spänner sig i beredskap

*Näsborrarna vidgar sig och pupillerna öppnas samtidigt som ögonen spärras upp

Efter att du har satt din familj i säkerhet och slagits mot vargen så kommer signalen från hjärnan att det är dags att slappna av. Alla funktioner går tillbaka och du känner dig avslappnad och upprymd.

Idag får vi aldrig den här signalen eftersom vi slänger oss över nästa uppgift direkt. Det innebär att många av oss lever med vårt försvarssystem konstant påslaget. När anspänning inte följs av avslappning så får vi med tiden problem med hälsan.

Sömnproblem, huvudvärk, muskelvärk i nacke och axlar, matsmälningsproblem, viktökning och depressioner m.m

Nyckeln är alltså avslappning och vår förmåga att slappna av kan vi träna upp. Jag återkommer med mer tips om hur du tränar din avslappning enkelt, vilket kommer att ge dig ett behagligare liv och minska risken för många sjukdomar.

Kramar Leila
Källa: Lars-Eric Uneståhl

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar