Annons
MENY
Träning och hälsa har alltid varit en drivkraft i Leila Söderholms liv. Hon är tränare, kostrådgivare, föreläsare och coach för såväl privatpersoner som företag. Livet är härligt, men inte bara härligt. 2010 fick jag diagnosen tarmcancer vilket följdes av en lång kamp mot tillfrisknande som inte är slut än. Självklart kommer den upplevelsen att påverka vad jag skriver på bloggen och mina råd kring hur bättre hälsa och träning kan vara ett stöd även i svåra perioder.

Annons

Träna för att bli äldre!

2 mars 2015

Veckans tema i Vardagspuls ”Hur blir man 120 år”! Bra fråga, självklart är det så att det beror på vilka gener du har. Vad som händer i livet, vissa saker kan man inte påverka alls eller väldigt lite. Det vi vet att vi kan få ett roligare liv om kroppen är stark och orkar med det du vill göra. Även hjärnan mår otroligt bra av en stark kropp och en bra kondition. Självförtroendet ökar och känner du dig stark så lever du oftast med färre begränsningar.

Annons

Det är aldrig försent att börja röra på dig, det finns 80 åringar som har samma muskelmassa som en 25 åring. En studie på just 80 åringar som fick börja träna styrka och motion 3 gånger per vecka i 12 veckor. Visade att de ökade sin styrka med 50% och dessutom mådde de enormt mycket bättre i många avseenden.
(null)
Gör en kombination där du tränar, kondition och styrketräning samt balans samtidigt. Här visar jag en övning där du ställer ut 3 saker (jag använder muggar) Jag står på ett ben och böjer benet jag står på och tar i en mugg, ställer mig upp och tar nästa mugg osv. Jag försöker att böja mitt knä mer och mer för varje gång, samt att ha ryggen så rak som möjligt. Här tränar du balans, koordination, benstyrka, mage och du blir bättre snabbt.
(null)
Här ramlar jag lite och det får man göra så länge man gör något och tränar för att bli bättre på det man gör.
(null)
Det man ser är att de explosiva muskelfibrerna försvagas eller försämras efter 30 års ålder om man inte använder dem. Det du behöver göra är att jobba mer explosivt dvs att du ställer dig upp snabbare ur ett benböj eller att du hoppar upp ur en ställning. Det kan också vara att du bromsar rörelsen nedåt för att göra fart uppåt och det gäller alla muskler och övningar. Här sätter jag mig ner med en boll och ställer mig upp samtidigt som jag kastar bollen. Det gör att jag jobbar mer explosivt och dessutom kopplar jag på hela kroppen. Börja med att kasta en kudde och är du ostadig se till att du har en vägg bakom dig så att du inte ramlar bakåt.
(null)
Gör saker du inte vanligtvis gör det stärker kroppen enormt mycket.
Vill du se fler övningar gå in på  Vardagspuls!
Kram Leila

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar