Annons
MENY
Träning och hälsa har alltid varit en drivkraft i Leila Söderholms liv. Hon är tränare, kostrådgivare, föreläsare och coach för såväl privatpersoner som företag. Livet är härligt, men inte bara härligt. 2010 fick jag diagnosen tarmcancer vilket följdes av en lång kamp mot tillfrisknande som inte är slut än. Självklart kommer den upplevelsen att påverka vad jag skriver på bloggen och mina råd kring hur bättre hälsa och träning kan vara ett stöd även i svåra perioder.

Annons

Vardagsrörelsen som Försvann!

4 februari 2016

Mai-Lis Hellénius  Sveriges enda livsstils professor och forskare på Karolinska Universitetssjukhuset.  Skriver förordet i min bok Vardagsträna. En otroligt klok och duktig läkare som har förmågan att inspirera människor på rätt sätt.

Annons

Svenskarna är världens mest tränande folk men vi är också världens mest stillasittande människor. Det ger oss problem på många sätt. Jag fick höra om en undersökning där man frågat människor hur många timmar de trodde att de satt under dagen och då blev medelsiffran 6 timmar per dag. När de sedan mätte hur mycket samma människor satt per dag så blev den verkliga siffran 9 timmar per dag. Det är alltså så att vi tror att vi rör på oss mer än vi gör i verkligheten.

Del av Förord ur boken Vardagsträna:
Rörelsen i vår vardag har minskat kraftigt och ”skärmsjukan” eller sittsjukan oroar mig som forskare och läkare. Den gör oss trötta och deprimerade och kan öka risken för vanliga folkhälsoproblem och sjukdomar som övervikt, bukfetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2 diabetes och även cancer.

Men det finns hopp! Ny forskning visar att vi kraftigt underskattat den lilla rörelsens betydelse. Varenda minut som kroppen är i rörelse räknas. En liten stunds avbrott med skön rörelse har stora effekter på välbefinnande och hälsa. Det är vetenskapligt bevisat.

Mai-Lis Hellenius och Leila Söderholm

Mai-Lis Hellénius Professor i att förebygga hjärt-kärlsjukdom med fokus på fysisk aktivitet och mat. Överläkare på livsstilsmottagningen vid hjärtkliniken, Karolinska Universitetsjukhuset.

Jag är så glad att Mai-Lis gillar det jag gör och att vi tänker på samma sätt. För mig är det viktigt att sprida förståelsen för att den lilla rörelsen har betydelse. Äg dina minuter här och där och var i en positiv spiral istället för att känna dåligt samvetet för att du inte får till träning på det sätt som förespråkas.
leilas-bok IMG_6155.JPG

Låt oss sprida budskapet ännu mer! Jag funderar på hur vi kan motivera varandra och hur företagen kan hjälpa sina anställda till mer rörelse på ett okomplicerat sätt med respekt för att vi alla är olika.

Har du förslag så hör av dig!

Kram Leila

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar